понеділок, 16 березня 2015 р.

Екологія і вегетаріанство

Показником величі нації та рівня моральності в суспільстві може служити те, як її представники поводяться з тваринами .  - Махатма Ганді




          Можна здивуватись, а що екологія і вегетаріанство якось пов'язані?
         Так пов'язані, і досить тісно, екологія це наука, яка вивчає взаємодію живих організмів, а вегетаріанство це спосіб харчування при якому, людина не вживає продуктів отриманих шляхом вчинення насильства.



Правило екологічної піраміди 

       − продукція організмів кожного наступного трофічного рівня завжди менша у середньому до 10 разів за продукцію попереднього. Тобто маса кожної подальшої ланки ланцюга живлення прогресивно зменшується.

         Зниження біомаси при переході з одного харчового рівня на інший обумовлене тим, що далеко не вся їжа асимілюється консументами. Крім того, велика частка енергії поживних речовин, що всмоктується у кишечнику, витрачається на дихання та інші процеси життєдіяльності і лише 10-15% використовується на побудову нових клітин і тканин.
        Нехай одну людину протягом року можна прогодувати 300 форелями. Для їхнього годування треба 90 тисяч пуголовків жаб. Для годування цих пуголовків треба 27 000 000 комах. Ці комахи потребують для годування 1000 тон трави.
         Якщо перевести людину на харчування лише рослинною їжею, проміжні рівні піраміди можна оминути, і тоді 1000 тон біомаси рослин зможе прогодувати приблизно в 1000 разів більше людей.
Тварини - це мої друзі, ... а я не їм своїх друзів.
 - Бернард Шоу


Виснаження сільськогосподарських земель

         Інтенсивне використання сільськогосподарських земель для задоволення зростаючого з кожним днем попиту на продукти м’ясного тваринництва дуже сильно змінює лугові та степові екосистеми. Багаторічні трави заміщаються однолітніми рослинами, кореневі системи яких развинуті слабше. Грунт, який не стримується корінням, починає размиватися потоками води або розвіюватися вітром, що призводить до виснаження грунту та зниження якості сільхозпродуктів (особливо зернових), які йдуть безпосередньо на стіл людині. 


Як можна сподіватися, що на землі запанує мир і процвітання , якщо наші тіла є живими могилами, в яких поховані вбиті тварини ?

 - Лев Миколайович Толстой

 1 гектар землі може прогодувати при виробництві:
- м'яса - 2 людини,
- кукурудзи - 10 осіб,
- пшениці - 24 людини,
- сої - 61 людини.
- а при змішаному харчуванні 5,5 чоловік
- а при вегетаріанському харчуванні - 17 осіб.

 - Близько 30% населення світу постійно недоїдає.
 - Кожні 3,6 секунди одна людина в світі вмирає від голоду.
 - 55% дитячих смертей у світі пов'язані з голодом або недоїданням.
Знесилена від голоду дівчинка і гриф-стерв’ятник, що чекає на її смерть.
Кевін Картер відвідав Судан, де в цей час був повальний голод через громадянську війну. Тут Кевін зробив фатальний кадр «Голод в Судані», який приніс йому трагічну славу і Пулітцерівську премію. 


Тваринництво і його шкода

         При виробництві одного кілограма яловичини викид CO2 в атмосферу еквівалентний викиду CO2 середньостатистичного європейського автомобіля на кожні 250 км, а кількості енергії, що споживається при цьому, достатньо для роботи однієї 100-ватної лампочки протягом майже 20 діб
        У 2006 році за оцінками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН|ФАО, виробництво м'яса є причиною 18% усіх викидів парникових газів у атмосферу

       Відходи від великої рогатої худоби забруднюють грунтові води, струмки та річки. Гній містить у собі високий рівень азоту і фосфору, а ці елементи, коли потрапляють у воду, вбивають рибу та становлять загрозу для здоров'я інших тварин. У гної також є аміак який призводить до кислотних дощів.
       « Стічні води тваринницьких ферм забруднюють навколишнє середовище в десять разів більше, ніж міська каналізація , і в три рази більше, ніж стоки промислових підприємств » - еколог Георг Боргстром ;

Знищення лісів

         Прихильники екологічного вегетаріанства також звертають увагу на те, що тваринництво — одна з причин зникнення тропічних лісів, ділянки яких перетворюються на пасовища або плантації для вирощування корму худобі (наприклад сої). Більша частина отриманого в такий спосіб м'яса експортується в США і Західну Європу.
         Наприклад, у країнах Латинської Америки, де близько 70% площі, раніше зайнятої амазонськими лісами, використовується для випасу майбутніх гамбургерів. Цей процес став відомий як "hamburgerisation 'лісів. 

Єдиний спосіб жити - це давати жити іншим.
 - Махатма Ганді
Деякі факти: 
- 90% зернових культур в різних країнах йде на корм тваринам.
       - Від 60% до 80% овочів йде на корм тваринам.
       - Щороку люди вбивають понад 60 млрд. тварин.
       - До 90% прісної води на планеті використовується на потреби сільського господарства.
       - На зрошення пасовищ потрібно в 12 разів більше води, ніж на вирощування овочів.
30% - знищення лісів (в основному через вирубку для нових пасовищ)
28% - землеробство (в основному під кормові культури).
Випас тварин призводить до деградації ґрунтів – сьогодні 20% пасовищ деградовані.












         Допоки попит на м’ясо буде стабільним, тварини будуть продовжувати споживати в багато разів більше протеїну, ніж виробляти, забруднювати навколишнє середовище своїми відходами, виснажувати та отруювати безцінні водні ресурси планети.  Тоді як відмова від м’ясной їжі дозволить нам багатократно підвищити продуктивність посівних площ, вирішивши проблему забезпечення людини продуктами харчування, мінімізувати витрати природних ресурсів Землі.


Немає коментарів:

Дописати коментар