суботу, 28 травня 2016 р.

Чому потрібно здавати батарейки на переробка

Чому потрібно здавати батарейки?


На кожній батарейці є маркування, яке попереджає про небезпеку її викидання разом із звичайним сміттям. Адже в звичайних батарейках є багато токсичних елементів, які здатні сильно забруднити навколишнє середовище.

Екологи переконують: одна звичайна «пальчикова» батарейка забруднює токсичними речовинами до  400 л води або 20 кв. м ґрунту. Тобто, викинувши всього пару стареньких батарейок з пульта для телевізора на смітник, ви шкодите довкіллю. А здавши 1 батарейку рятуєте 1 їжака, 2 дерева, 20кв м грунту.
Сьогодні в користуванні українців близько мільярда батарейок, що містять близько 9 ТОНН РТУТІ. Щорічно підлягає утилізації не менше 6 тисяч тонн відпрацьованих елементів живлення, в яких міститься 4 тонни ртуті.  Така її кількість при повному випаровуванні в стані забруднити всі житлові будинки і квартири населення України.

На сміттєзвалищі металеве покриття батарейок швидко руйнується і важкі метали потрапляють в ґрунт, звідки просочуються в ґрунтові води. З ґрунтових вод важкі метали потрапляють до рік, озер або артезіанських вод, які живлять водосховища. Внаслідок цього викинуті батарейки повертаються до нас у складі питної води та їжі, оскільки один із найнебезпечніших металів - ртуть - має властивість нагромаджуватися у тканинах живих організмів.
Люди п'ють, їдять, вдихають, а потім скаржаться на погіршення зору, слуху, ослаблення імунітету і погане самопочуття. Батарейки - одна з причин раку. Отже, через свою байдужість, ми винні у своїх хворобах. Також, ці отруйні забруднювачі часто переносяться від матері до дитини під час вагітності, тому в таких випадках метали небезпечні подвійно.

Україна

В Україні працює завод для переробки батарейок ДП Аргентум, розташований у Львові. Діє низка точок збору, куди їх можна здати для подальшої переробки[5]. Від червня 2013 року коробки для збору батарей встановлені в мережі магазинів Watsons. З жовтня 2013 року відпрацьовані батареї приймають у мережі магазинів МТС.
Після переробки батарейки з її компонентів отримують сухі розподілені хімічні елементи й сортовані відходи з упаковки (картон та пластик).
За офіційним повідомленням, станом на 1 грудня 2013 року підприємством отримано 10,033 тонни відпрацьованих батарейок і акумуляторів різних типів. За цей час перероблено у дослідному режимі понад 1400 кг матеріалу. Неперероблені батарейки відсортовані та зберігаються на складі.
ДП «Аргентум» володіє відпрацьованими технологіями переробки основних груп батарейок (80 % обсягу, що збирається) та може, при ритмічних поставках, промислово переробляти близько 1 тонни на день. При зростанні обсягів зібраного матеріалу до проекту будуть долучені й інші підприємства галузі з передачею відповідних технологій.

Необхідність утилізації батарей

Використані елементи живлення містять ртуть, кадмій, свинець, олово, нікель, цинк, магній та інші хімічні елементи й сполуки. На сміттєзвалищах під впливом атмосферних факторів елементи живлення швидко руйнуються, а речовини, які є в їхньому складі, випаровуються та вимиваються.
Через воду й повітря токсичні метали потрапляють у живі організми, внаслідок чого викликають ураження живих організмів, погіршують репродуктивні здатності та викликають генетичні зміни та ракові захворювання.
Для промисловості відпрацьовані батарейки — це сировина з високим рівнем концентрації цінних елементів — кольорових металів та мінералів.
Тому доцільніше налагодити переробку батарей, ніж просто викидати їх на загальні сміттєзвалища.
Переробка 10 кг лужних батарейок (це 5-літрова пляшка з-під води) дає стільки ж цинку, скільки обробка 96 кг цинкової руди

Що ж робити з використаними елементами живлення?
Відповідь проста - здавати їх у пункти прийому.

Немає коментарів:

Дописати коментар